Сушена риба — користь і шкода

0 34
Сушена риба - користь і шкода

Класичною закускою до пінистого пива в нашій країні вважається риба в сушеному вигляді. При цьому в інших країнах наш вибір дещо дивує, адже в якості закуски там використовують самі різноманітні продукти, але тільки не сушену рибку.

Бельгійці віддають перевагу в поєднанні з пивом солоному сиру, американці – піці, омарам та креветкам, англійці – смаженій картоплі з сиром, французи – паштету та молюскам, а німці – всесвітньовідомим баварським ковбаскам або горішкам. І тільки наші співвітчизники вважають такий делікатес відмінним варіантом в даному випадку. Проте слід пам’ятати, що сушена риба може принести не лише користь, але й серйозну шкоду людському організму.

Види сушки

Сушіння рибопродукції вважається найдавнішим методом збільшення її терміну придатності. Тому вже багато років люди успішно використовують таку технологію заготівлі їжі. Сушити потрібно свіжу, добре просолену сировину. Розрізняють три способи сушки:

  • Гарячий;
  • Холодний;
  • Сублімаційний.

Гарячий метод являє собою видалення вологи за допомогою розігрітого до 100ºС повітря. Продукт відмочують, просолюють та сушать в попередньо прогрітих печах. При холодній обробці потрібно створити умови (штучні або природні), при котрих температура повітря не перевищуватиме 35ºС. Холодна сушка ідеально підійде для таких видів риб: сайда, пікша, тріска, осетрові та ін.. Завдяки апаратній сублімації сушки продукцію висушують в замороженому вигляді. Рибка зберігає всі поживні речовини, запах, колір і навіть розмір. Слід зазначити, що страва, приготовлена таким способом, практично не в змозі завдати шкоди організму людини.

Корисні та шкідливі властивості

Риба в сушеному стані багата кальцієм, особливо, це стосується дрібних особин, котрі можна споживати разом з кістками. Також в склад делікатесу входять фтор та фосфор. Часто спеціалісти рекомендують вживати його онкологічним хворим в якості допоміжного засобу. Оскільки жирні сорти рибки містять в собі омега3 кислоти, котрі здатні руйнувати ракові клітини.

Шкідливий вплив сушеної риби можливий в тому випадку, якщо придбати її з рук або в торговій точці з поганою репутацією. Неякісний продукт може бути заражений кишковим захворюванням. Безпечну сушену рибу виготовляють лише на спеціальних виробництвах, де її добре просолюють або ж піддають шоковому замороженню. Важливо споживати даний делікатес в помірній кількості, в такому випадку він принесе лише користь та зовсім не зашкодить вашому організму.

По інформації r-b.in.ua

Оцени новость

УжасноПлохоСреднеХорошоОтлично Будь первым
Загрузка...